Malaysia Airlines är "tekniskt konkurs"

20.000 anställda fått uppsägning brev!

- Malaysia Airlines är tekniskt konkurs och måste skära 6.000 anställda om företaget kan överleva på lång sikt, säger den nya tyska vd Christoph Mueller.

Den nye tyske toppsjefen Christoph Mueller (foto: Malaysia Airlines)
Den nya tyska vd Christoph Mueller
Foto: Malaysia Airlines

Den nya tyska vd Christoph Mueller som hyrdes den 1 maj för att rädda Malaysia Airlines från kollaps, säger enligt The Standard följande om sina planer för at landets flagga bärare skal överleva; 

- Om flygbolaget skal överleva och komma bort från de röda siffrorna, skär företaget 6000 anställda.

Förutom den omfattande nedskärningar måste bolaget att trimma sitt linjenät, en omstrukturering av organisationen och dess verksamhet skall utföras, och flygbolagets varumärke måste uppgraderas. Mueller, som tidigare har genomfört kraftiga nedskärningar i bland annat den irländska Aer Lingus och belgiska Sabena har gett honom smeknamnet "The Terminator"

- Vi är tekniskt bankrutt och nedgången i prestanda började långt innan de tragiska händelserna under 2014, med hänvisning till två dödliga katastrofer som skakade flygbolaget förra året, berättade Christoph Mueller för reportrar när han presenterade sina mäktiga sparplaner.

- Den första skrit som "Terminator" gjorde var att skicka avskedsansökan till 20.000 anställda, nya jobb kommer endast erbjudas till 14.000 av dem.

Den 52-årige vd skall till den 1 september att identifiera vad som kommer att vara flygbolagets "nya varumärke", är detta sannolikt företaget vil få en ny "identitet", som innehåller en ny logotyp och nytt utseende.

Förutom kraftfulla nedskärningar i personal, är Malaysia Airlines väntas trimma olönsamma långdistansflygningar, men Mueller sade dessa planer kan ännu inte lämnas ut av konkurrensskäl skäl.