Rekordmånga röster:

Kalmar är Årets sommarstad 2015

För första gången har Kalmar utsetts till Årets Sommarstad i den rekordstora omröstningen på Reseguiden.se.  – Grattis till Kalmar som blev en klar vinnare, säger Stine Berg, redaktionsansvarig på nettsiden

Det är jämförelsesajten Reseguiden.se som arrangerar den årliga undersökningen Årets Sommarstad. Det här var den åttonde omröstningen – och det åttonde rekordet. 

– Tävlingen blir bara större och större, i år slog vi nytt rekord med 26 645 röster, säger Stine Berg, redaktionsansvarig for jämförelsesajten .
Den stora överraskningen i årets omröstning var att det var en helt ny stad som tog hem titeln Årets Sommarstad: Kalmar. 

– Kalmar är en mycket värdig vinnare som sakta men säkert klättrat sig uppåt på topplistan de senaste åren, säger Berg.

Segern för Kalmar visar också på ett större intresse för de mindre sommarstäderna.

– Allt färre röstar på storstäderna Göteborg och Stockholm som båda är på väg ut från topp-tio-listan. Förra årets etta, Halmstad, halkade i år ner till en andra plats medan städerna Västervik och Härnösand tog tredje- och fjärdeplatserna. De övriga städerna på topp-tio-listan är Göteborg, Varberg, Karlskrona, Stockholm, Oskarshamn och Visby. 

Undersökningen genomfördes under perioden 5 – 22 maj 2015 bland besökare på sajten. Antalet personer som röstade i årets undersökning var 26 645 jämfört med 14 329 inför sommaren 2014.

Sveriges 10 bästa sommarstäder 2015
(Förra årets placering inom parentes)

1 (2) Kalmar
2 (1) Halmstad
3 (11) Västervik
4 (19) Härnösand
5 (6) Göteborg
6 (5) Varberg
7 (7) Karlskrona
8 (4) Stockholm
9 (10) Oskarshamn
10 (9) Visby