42 åkattraktioner

Liseberg ger mest pirr för pengarna av favorit-tivolin

Populära nöjesfältet Liseberg är det nöjesfält som ger mest valuta för pengarna. Detta framgår av Zmartas tivoli-index som jämför svenskarnas favoritnöjesfält. Hela 42 åkattraktioner och låga priser för entré och mat placerar det göteborgska tivolit i toppen.

Att gå på nöjesfält är en populär aktivitet för att få det att pirra till lite extra i magen. Inte sällan gör besöket att det pirrar till även i plånboken – däremot på ett mindre trevligt sätt. Nöjesfälten som är med i indexet har varierande profil men gemensamt för alla är att de kostar; snittpriset för en heldag på nöjesfält ligger på 506 kr per person.

För att jämföra vilket nöjesfält som ger mest valuta för pengarna har den finansiella tjänsten Zmarta tagit fram ett tivoli-index som jämför priset per attraktion hos de mest populära nöjesfälten bland svenskar. Liseberg, ett av landets mest populära nöjesfält, toppar listan med ett snittpris på 11 kr per åk, tätt följt av Skara Sommarland på 12 kr. Gröna Lund hamnar på tredje plats med sina 17 kr, som kommer av att man har 30 attraktioner, vilket är 12 färre än ettan Liseberg. Frösö Zoo, Parken Zoo och Furuvik håller samma priser som storstädernas nöjesfält men erbjuder färre attraktioner, vilket placerar dem i slutet på listan med snittpriser på över 26 kr per åk.

Zmartas tivoli-index är beräknat på vad respektive nöjespark tar betalt för entré, åkband och förfriskningar som sockervadd och hamburgare. Detta har sedan viktats mot hur många attraktioner som finns på området.

- Det är en stor investering att åka till ett nöjesfält med en hel familj. Vi på Zmarta tycker att man gör rätt i att ta reda på vad man får för pengarna så att man kan göra rätt val, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.

Zmartas tivoli-index

1. Liseberg 11 kr

2. Skara Sommarland 12 kr

3. Gröna Lund 17 kr

4. Tivoli Köpenhamn 18,50 kr

5. Ölands djur- och nöjespark 24 kr

6. Frösö Zoo 26 kr

7. Parken Zoo Eskilstuna 27 kr

8. Furuvik 35 kr

Läs mer om hur vi har räknat ut indexet på zmarta.se/zmartaindex